Ing. Varga Árpád

Ing. Varga Árpád

Székhely: Orgona utca 541, 980 02 Feled
Fogadóórák: hétfő, szerda, péntek 09:00-12:00
Elérhetőség: varga.arpad007@gmail.com, +421 911 545 094
Régió megnevezése: Losonci járás
Régió területe: 27 897 ha mezőgazdasági földterület
Települések száma: 2 város, 55 falu
Gazdakataszter: 9 278 ha, 43 aktív gazda kapcsolat

Bemutatkozás:
Varga Árpádnak hívnak, 2019. szeptembere óta falugazdászként tevékenykedem a Losonci járásban. Már gyermekkoromban is egyértelmű volt számomra, hogy olyan pályát választok, amely kapcsolatban van a mezőgazdasággal. Középiskolai tanulmányaimat a rimaszombati Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskolában végeztem, míg az egyetemi tanulmányaimat a Nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen, ahol 2010-ben agrármérnöki diplomát szereztem. 14 évet dolgoztam egy mezőgazdasági vállalatnál, ahol 2100 ha-on gazdálkodtunk. Jelenleg a családi mezőgazdasági vállalkozás fejlesztésében veszek részt, ahol 170 ha-on gazdálkodunk.

Jelenleg 15 magyar anyanyelvűek által lakott település tartozik a területemhez. Feladataim közé tartozik a növények állapot-minősítésével kapcsolatos tanácsadás, ezért gyakran veszem a parcellák felé az irányt. Nagyon fontos számomra, hogy segítsek a földalapú támogatások kérvényeinek kitöltésében, a trágya- és a vegyszernapló vezetésében, a zöldnafta támogatások igénylésében. Falugazdászként e rövid idő alatt több pályázat megírásban, valamint a közbeszerzések levezetésében nyújtottam segítséget. Az aratásnál a saját laborkészülékemmel már 5 éve segítem a gazdákat, hogy meg tudják állapítani a megtermelt gabona minőségét. Aratástól értékesítésig raktározási lehetőséget biztosítok, továbbá segítek az értékesítési árak felkutatásában, valamint az értékesítéssel kapcsolatos dokumentumok (mérlegjegy, CMR) kitöltésében.

A területemen többségben idős gazdák gazdálkodnak. A legnagyobb problémát a generációváltás jelenti. Mivel a kisgazdák a régióban csak a gabonafélék termesztéséből (60-80 ha-on) nem tudják a család megélhetését biztosítani, a fiataloknak a Nyugat-Szlovákiában levő gyárakat kell választaniuk. A problémára megoldást jelentene az állattenyésztés vagy a speciális növénytermesztés - kisebb terület, nagyobb bevétel reményében. Célom a jövőre nézve létrehozni egy olyan klimatizált raktárhelységet, ahol a zöldséget akár 6 hónapig is tudjuk raktározni, majd csomagolni. Felvetésemre több gazda is pozitívan reagált, és szeretnének csatlakozni a kezdeményezéshez. Szívesen tartom a kapcsolatot az idősebb, tapasztaltabb gazdákkal, mert sokat tanulok tőlük. Közvetlen tapasztalom az őket érintő problémákat is, melyeket közösen, együttműködve igyekszünk megoldani.