„Az Év Digitális Faluja” pályázati felhívás

A Magyar Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködések főosztálya örömmel értesíti Önöket, hogy az „Év Digitális Faluja” címre idéntől külhoni települések is pályázhatnak.

Az innovatív digitális megoldásokat alkalmazó, 5000 fő alatti települések négy kategóriában (innovatív települési környezet, fenntartható épített és természeti környezet, innovatív társadalmi és közösségi jólét, innovatív gazdasági ökoszisztéma) nyújthatják be pályázataikat 2022. október 10-ig.

„Az Év Digitális Faluja” kezdeményezés célja, hogy a kistelepülések egyre inkább képesek legyenek megvalósítani és bemutatni saját helyi adottságaikra épített digitális fejlesztéseiket a vidéki közösségek megerősítése, a helyi életminőség javítása érdekében. A díj elősegíti és bátorítja a falvak közötti együttműködések kialakulását, a térségi szintű fejlesztések elterjedését. A településvezetőket, döntéshozókat az okos módszerek és technológiák használatára ösztönzi, hogy a magyar falvak, bárhol is helyezkedjenek el, otthonosabb helyekké és akár innovációs központokká váljanak.

A pályázat kiterjesztése a Kárpát-medence magyarlakta területeire kiváló lehetőség a határon túli települések számára, egyrészt hogy a cím elnyerésével járó szimbolikus és kézzelfogható előnyökből részesüljenek, másrészt hogy a versenyre való felkészülés folyamán olyan inspirációkkal gazdagodjanak, mely a digitalizációban és innovációban rejlő lehetőségek további kiaknázására ösztönzi őket.

A pályázó települések mutatkozzanak be az október 27-29 között Csíkszeredában megrendezésre kerülő Digitális Székelyföld Konferencia keretében a jelenlévő szakmai és látogatóközönségnek, ezzel is népszerűsítve saját településüket és digitális megoldásaikat.

Csatolva találják a külhoni települések számára elkészített pályázati adatlapot. A pályázatokat a digitalisfalu@neum.hu  e-mail címre várják a településektől. Iránymutatásul a Digitális Falu Program honlapján megtalálható példatár szolgálhat, amelyben egyebek mellett okos közösségi terek, utcabútorok, fenntartható zöldhulladék kezelési megoldások vagy a digitális turizmus eszközei (pl. virtuális séták, applikációval rendelkező tanösvények) szerepelnek.

Operatív ügyekben keressék a Digitális Jólét Nonprofit Kft. munkatársát a palika.kamilla@djnkft.hu e-mail címen vagy a +36 30 876 9310-es telefonszámon, illetve a Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályához is fordulhatnak bizalommal a lenti névjegyben található elérhetőségeken.

"Bízunk benne, hogy minél több külhoni magyar település fog élni a nevezés jogával. Sok sikert kívánunk a pályázóknak!"