Nyár búcsúztató Restén

A szlovákiai Kassához közeli Restén az önkormányzat által szervezett nyárbúcsúztatón került sor a helyi gazda szabadtéri főzőversenyre, melyet Fazekas Ignáth Lívia Kassa vidék falugazdásza szervezett. 

A kezdeményező falugazdász felhívására miszerint „Mutassa meg, mit tud a helyi alapanyagokból főzni a gazda“ – összesen 6 csapat jelentkezett a tűzhelynél. A csapatok vegyes korcsoportú családtagokból tevődtek össze. Minden egyes csapatban hallatszott a gyerekkacaj és a nagyi vagy nagyapi által elhangzott bölcs intelmek. 

Készültek különféle bográcsgulyások, halászlé, BBQ sertés oldalas és székely káposzta is. A gazdák nagyon finom ételeket készítettek, amelyet egy 5 tagú zsűri értékelt. Mivel nem csak a finom étel volt értékelve, hanem a tálalás is. Nagyon szépen megterített tányérok várták a zsúri tagjait – ezután senki nem maradt éhes. 

A főzőverseny célja az volt, hogy közösségi élményt nyújtson minden résztvevőnek, erősítse a gazdák összetartozás érzését, s hogy ez a nap derűt, jókedvet és szórakozást biztosítson a falu lakosainak is.

A falugazdász elmondása szerint: „a főzőverseny nagyon jó hangulatban telt, örömmel láttam, hogy a gazdákat nem csak a verseny szelleme hajtja, szívesen dolgoztak össze és segítették egymást, a főzés közben jóízűen beszélgettek egymással. Jó érzéssel töltött el engem mikor odamehettem minden egyes gazdához és megbeszéltük a fontos tennivalókat, megkérdeztem, hogy miben tudok a segítségükre lenni, elmesélték az aratással járó tapasztalatokat, eredményeket. Örülök, hogy a gazdáim össze tudták kapcsolni a kellemest a hasznossal, és ezen az eseményen erősödött a gazdák közötti bizalom és együttműködés. Boldogsággal tölt el, hogy részese lehettem és megszervezhettem a gazda főzőversenyt, úgy gondolom, hogy érdemes gyakrabban szervezni ehhez hasonló eseményeket, ami így összekovácsolja az embereket.”
 

Ing. Fazekas Ignáth Lívia - Falugazdász
2022.08.31.