Agrokomplex 2023

Agrokomplex 2023

Idén 48. alkalommal került megrendezésre a nyitrai Agrokomplex nemzetközi kiállítás, mely ezúttal a „Vissza a gyökerekhez“ mottót kapta. A gazdag programmal ellátott és több mint 450 kiállító tárlatait felvonultató kiállítás augusztus 17-től 20-ig tartott. A kiállítással egyidejűleg zajlott az Országos Állattenyésztési Kiállítás, valamint a Vadászati, Halászati és Méhészeti Kiállítás is.

Nyolc országból több száz kiállító és eladó mutatott be mezőgazdasági gépeket, élelmiszereket és mezőgazdasági termékeket, növényeket, haszonállatokat, valamint a legújabb technológiákat. Az érdeklődők a kiállításon kívül megtekinthettek számos workshopot, részt vehettek szakértői beszélgetéseken és előadásokon, továbbá szakmai tanácsokra is szert tehettek. Az előadásokat kulturális programok és gasztronómiai különlegességek övezték. 

Az idei szezon sem volt újdonságoktól mentes, bemutatásra kerültek az alábbi programok: „Érintsd meg az életet“ projekt, amely nem csak kiváló tenyészállatokkal ismertette meg a látogatókat, hanem állatjóléti tenyésztésükkel is, valamint a haszonállatokból származó kiváló minőségű és egészséges termékekkel, melyeket meg is kóstolhattak a látogatók; továbbá, bemutatták a résztvevőknek, hogyan lehet modern módon – egészségesen, biztonságosan, hatékonyan, gazdaságosan és ökologikusan – felfogni az iskolai étkeztetést (előadások és beszélgetések keretein belül szó esett a táplálkozásról, élelmiszeriparról, ökológiáról és talajvédelemről).

A kerekasztal beszélgetések is fontos témákat érintettek, köztük többek közt a regeneratív mezőgazdaság előnyeit; az agrárszektor fejlődésének jövőjét a szakemberek hiánya végett; a stratégiai tervet; a fiatal gazdák lehetőségeit és akadályait, valamint hogy változik-e a termőföld bérbeadásának szemlélete, és még sok egyebet.

Az idei Agrokomplexen is díjazták azokat a személyiségeket, akik hozzájárultak szakmai, sokszor életre szóló munkájukkal az agrárszektor fejlődéséhez, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlődéséhez. Jozef Bíreš agrárminiszter csütörtökön 27 szakosztályi kitüntetést, 5 miniszteri különdíjat és 8 Arany Sarló díjat adományozott a kiállítóknak tudomány és kutatás, valamint növénytermesztés és gépesítés kategóriákban. Külön kiemelnénk, hogy kitüntetésben részesült a Szlovákiai Agrárkamara elnök asszonya, Patasi Ilona mérnöknő, a mezőgazdaságba fektetett sokéves aktív és eredményes munkájának köszönhetően. Az elismerést a szlovák mezőgazdasági miniszter adta át részére, melyhez ezúton is szívből gratulálunk.

Az idei év kiállítása is számos látogatóval, színes programokkal és szakmai tapasztalattal zárult, a minőségi előadásoknak köszönhetően a látogatók élményekkel telve térhettek haza a kiállításról.

Ing. Pecsérke Andreas – Falugazdász               
2023.08.23.