Agroszalon 2022

2019 után, 3 év elteltével újra megrendezésre került az Agroszalon nemzetközi mezőgazdasági kiállítás a nyitrai Agrokomplex vásárvárosban, 2022. december 7.-10. között, immár 8. alkalommal. Az Agroszalon szakkiállítás 2007-ben jött létre a mezőgazdasági technológiák gyártóinak és értékesítőinek köszönhetően, az AGRION - a Szlovákiai Mezőgazdasági Technológiai Beszállítók Szövetsége – nagymértékű támogatásával.

Az Agroszalon kétéves ciklusokban zajlik. A vásáron bemutatkoznak a kiemelt hazai kiállítók - a mezőgazdasági technológia legfontosabb márkáinak gyártói, értékesítői és importőrei, valamint külföldi kiállítók. Az kiállítás megfelelő lehetőséget kínál a gazdálkodóknak, hogy az előszezonban megfelelő felszerelést válasszanak a mindennapos munkálataikhoz. Ezúttal 44 kiállító cég vett részt az eseményen, akik 16 673 m²-es területet töltöttek meg kiállításaikkal. A vásár öt pavilonban zajlott: F, M1, M2, M3 és M4. A pénteki és szombati napon a vásárral egyidejűleg zajlott a Karácsony minőségi jelzéssel megnevezésű kiállítás.

A vásár ideje alatt szakmai kísérőprogramok zajlottak előadások formájában a mezőgazdaság legaktuálisabb témáiról, valamint konferencia a Mezőgazdasági vállalkozások finanszírozását illetően 2023 után, továbbá díjak átadása a következő kategóriákban: Gépek és technológiák a növénytermesztésben, Gépek és technológiák az állattenyésztésben, Erdészeti gépek fakitermeléshez, Kommunális berendezések építési területek előkészítéséhez és gondozásához.

A 4 napos rendezvényen az alábbi témák lettek érintve:

  • a mezőgazdasági technológia megújítása szlovákiai viszonyok között,
  • a mezőgazdasági technológia modern elemei a talajkörnyezet tekintetében,
  • a precíziós gazdálkodás a modern gazdaságok körülményei között,
  • drónok használata a Mezőgazdaság 4.0 rendszerben,
  • a növénytermesztés digitalizálása,
  • mezőgazdasági technológia és állatjólét,
  • a technológia hatása az állati takarmány minőségére,
  • mezőgazdasági berendezések bérbeadása,
  • mezőgazdasági gépek beszerzésének finanszírozási lehetőségei.

A konferenciák keretein belül részesei lehettünk többek közt Samuel Vlčan, a Szlovák Köztársaság mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterének előadásának, ahol a KAP 2023-2027 végleges változatát ecsetelte az I. és II. Pillér kifizetések szempontjából.

Az előadók közt szerepelt Juraj Huba (a poľnoinfo.sk weboldal képviseletében), Jozef Kiss (az Agrárkifizető Ügynökség főigazgatója), Ján Pokrivčák és Katarína Mihaľová (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium képviseletében), Peter Horný (az UniCredit Bank képviseletében), Emil Macho (a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara elnöke) és Jozef Šumichrast (Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara elnökségének tagja).

Ezúttal is egy igen minőségi kiállításnak lehettünk részesei, melynek köszönhetően új kapcsolatokra tehettünk szert, kiváló alkalom nyílt további ismeretszerzésre az újdonságokról a mezőgazdasági gépek terén, valamint a piac áttekintésére. A látogatók száma meghaladta a 12 000-et, a 2022-es kiállítás 12 311 látogatóval zárult.

2023-ban is több kis-, valamint nagyszabású kiállítás várható, mint például az Agrokomplex - nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás Nyitrán (Nitra), mely augusztus 17 és 20 között kerül majd megrendezésre, továbbá a Szlovákiai Szántóföldi napok 2023 (Celoslovenské dni poľa 2023) – növényfajtákra és növényvédelemre, mezőgazdasági technológiákra és haszonállatokra irányuló országos kiállítás, mely Apponyban (Oponice) tekinthető majd meg június 6-án és 7-én.

A cikk szerzője az Agroszalon kiállítás részleteit és pontos adatait az Agrokomplex vásárváros hivatalos weboldaláról gyűjtötte.

Ing. Pecsérke Andreas - Falugazdász