Aratási terepszemle 2022

Aratási terepszemle 2022

Samuel Vlčan, a Szlovák Köztársaság mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere a Rimaszombati járásban járt július 15-én, hogy meglátogassa az aratási munkálatokat. Családi vállalkozásban tevékenykedő mezőgazdasági üzemet „Kelo és fiai kft”, a Bakostörék községében. A határszemlén a miniszter társaságában többek között részt vett Patasi Ilona a Szlovákiai Agrárkamara elnöke, valamint a régióban tevékenykedő falugazdászok és gazdálkodók is.  A családi vállalkozás főként a növény- és állattenyésztéssel foglalkozik több mint 1600 hektáron, amelyből 500 hektár legelőt tesz ki.

Az idei betakarítás nagyon korán kezdődött a régióban csakúgy, mint Szlovákia délebben fekvő részein. A gazdálkodók már június közepén megkezdték az őszi árpa betakarítását, a repcét és a búzát viszont csak tíz nappal később. Nagy különbségek vannak a régiók között, de az egyes régiókon belüli települések között is a talajviszonyok, de főleg az idei csapadék mennyisége függvényében. Az elmúlt öt évben nem volt ilyen rendkívül súlyos állapot, mint amilyennel most néznek szembe a helyi gazdák.

Nemcsak a nyári növények szenvednek a csapadékhiánytól, de az aszály által sújtott régiókban a gazdálkodók haszonállatai számára termelt takarmánynövények és legelők is nagy veszélyben vannak. A Keľo és fiai Kft. egyik tulajdonosa, illetve agronómusa az aratási szemle során arról tájékoztatott, hogy harmadával kevesebb takarmányuk van, mint általában: "Az első kaszálásnak vége, de nagyon kétséges, hogy a másodikból lesz-e valami. A növények gyökerei teljesen kiszáradtak, így elképzelhető, hogy a második kaszálásból nem lesz semmi”.

Samuel Vlčan mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter arról nyilatkozott idézem „A minisztériumban dolgozó csapatommal az elkövetkező időszakban intenzíven fogunk foglalkozni a feldolgozási és tárolási kapacitások növelésével. Amit itthon termesztünk, abból a lehető legtöbbet fel kell tudnunk itthon használni, vagyis feldolgozni és eladni a vásárlóknak” A miniszter úr ugyanakkor hozzátette, hogy intézkedéseket kell tenni a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében. „Míg korábban el kellett távolítanunk az esővizet a földekről, hogy megelőzzük a károkat, ma már meg kell tartani ezt a nedvességet a talajban. Új megközelítéseket is keresünk, hogy főként a folyók, csatornák közelében gazdálkodó vállalkozásokat bevonjuk a vízelvezető csatornák karbantartásába. A minisztérium mezőgazdasági ágazata olyan anyagokat készít elő, amelyek az aszály elleni küzdelemre összpontosít. Várhatóan 2022 őszén lesz a kormány elé terjesztve egy Koncepció ezzel kapcsolatban" - tette hozzá a miniszter.

Ing. Bodon Dávid - Falugazdász
2022.07.18.