Bott pékség Gadócon – nyugalom és harmónia szigete a város szélén

Bott pékség Gadócon – nyugalom és harmónia szigete a város szélén

Példaértékű vállalkozást szeretnék bemutatni a Felvidékről. Bott Frigyes fiatal ember ifjú feleségével Lillával kb. 3 évvel ezetlőtt megállmodták életük pékségét. Ma 2022-t írunk és büszkén vezet körbe az otthonos hangulatú üzletben, ahol a saját hagyományos receptekkel készített pékárut kínálnak, mint a kovászos kenyeret, barna vagy félbarna kenyeret, valamint friss péksüteményket. A pékség Gadócon (Hadovce) Komáromtól 3 km-re található egy tágas polgári házban.

Ez a hely viszont egy kicsit több mint egy üzelt. A pékséget ugyanis friss örlésű kávé illata lengi be. A Green Plantaion nevü kávépörkölö cég kávéját fogyaszthatják a vendégek a friss ropogós pékáru mellé.  Bott Frigyes édespaja a régió neves borásza, szintén Bott Frigyes. Az ifjú Frici szintén borásznak készült, aktívan részt vett a bor készítés minden fázisában. Sőt még Franciaországban is dolgozott, hogy minnél több tapasztalot szerezzen a szakmában. Most már tudjuk, hogy ez a kirándulás sorsdöntő volt a fiatalok számára, ugyanis ott találkozott a tradicionális pék szakmával ami lenyügözte öt. Frigyes ezután úgy döntött, hogy kilép édesapja árnyékából és inkább Budapesten péknek tanult. Lilla családja szintén mezögazdász család, szabadföldi növénytermesztéssel foglalkoznak több mint 100 hektáron. A pékség számára szükséges búza egy része tőlük származik. A vetésforgóba tavaly a fiatalok kérésére beillesztettek egy ősbúza fajt, az „alakort“ valamint a tönköly búzát. Ezekeből idén már készült is kenyér. A magyarok ősei az alakort, a tönkölybúzát és a kamutot már több évezrede használják, nem csoda, hisz rengeteg az értékes tápanyag bennük.

A Bott pékség gazdag kínálattal várja a vásárlókat, akik számára nem probléma, hogy a városon kívülre kell menni kedvenc croissantért, ami francia vajjal készül vagy a hajtogatott tepertős pogácsáért. A pékség fő terméke viszont mégiscsak a kovászos kenyér, ami 24 órán keresztül készül hátul a műhelyben. Naponta 4-5 féle kenyér készül, mint. Pl.: fehér, félbarna, tönköly, magos, de még kovászos bagett is.

A jövőbeni tervek közt szerepel a pék műhely kibővítése ill. áthelyezése egy nagyobb felújítot épületbe. További térv egy hangulatos reggeliző helyiség kialaítása, amire már most is van igény. 
Aki teheti látogasson el a pékségbe, ahol minden termék szerettel készül.

Ollári Adrianna - Falugazdász
2022.01.17.