Ciroktermesztésre ösztönzik a felvidéki gazdákat

Ciroktermesztésre ösztönzik a felvidéki gazdákat

November utolsó hetében tartották meg a Kelet – Szlovákiai Kassán a cirok termesztéséről szóló konferenciát. A rendezvényt Európa egyik legnagyobb cirok nemesítője és vetőmag szaporítója a Lidea szervezte.  Az eseményre meghívást kaptak az aktív cirok termesztők mellett azok is, akik a növény termesztését még csak fontolgatják. A teremben kb. 80 gazdálkodó foglalt helyet, főleg a déli régiókból Rimaszombattól egészen a keleti határig. 

A résztvevők betekintést nyertek a cirok termesztéssel kapcsolatban európai és világviszonylatban is. Részletesen ismertetve lett a cirok, mint növény termesztéstechnológiája, hangsúlyt fektetve főleg a szemes cirok termesztésének sajátosságaira. Mint ismertetve lett a cirok termesztéstechnológiája leginkább a kukoricával hasonlítható össze. Azonos gépsor használható fel, mint a kukoricánál, nagyrészt azonos hatóanyagú vegyszerek is használhatóak fel. A cirok kisebb tápanyag igénye és jobb termőképessége főleg gyengébb adottságú talajokon előnybe helyezi a kukoricával szemben. Leginkább ezzel az érvvel lehet meggyőzni a gazdálkodókat, hogy vágjanak bele a növény termesztésébe. 

Mivel Magyarországon elterjedtebb a cirok termesztése, ezért magyarországi szakemberek is tartottak tartalmas beszámolót és megosztották gyakorlati tapasztalataikat és tanácsaikat a felvidéki gazdákkal. Magyarországon a szemes cirok egyre fontosabb komponens a takarmánykeverékekben a zölden levágott cirok pedig értékes silótakarmány. Emellett az élelmiszeriparban is felhasználásra kerül. 

A cirok termesztése alternatívát kínál azoknak a gazdáknak, akik nyitottak a klasszikus szántóföldi növények mellett belevágni új kihívásokba.     

Ing. Zagiba Tamás - Falugazdász
2023.11.22.