EU CAP Network fiatal mezőgazdászok vidéken való támogatására irányuló témacsopor

A téma-csoport első találkozója Március 9.-én került megrendezésre, on-line formában. Összesen 45 ember csatlakozot, kik különböző egyesületeket képviseltek az únió országaiból. Ebből 5 ember a CAP Network képviselője volt, akik egyben a rendezvényt irányították. Természetesen egyéni fiatal gazdák is részt vettek ezen a találkozón. A csatolt kép mutatja (1.kép) honnan és milyen arányban voltak a résztvevők. A rendezvényen részt vett Schubert Elena (SK) is, aki az európai komiszió mezőgazdasági részlegét képviselte (DG Agri EC). A találkozó fő témája a fiatal gazdák vidéken való boldogulására irányult. Ezen belül támogatások, gyakori problémák, tapasztalatok és ötletek voltak előterjesztve a résztvevők és rendezők által.

A találkozó délelőtt 8:30-tól délután 13:00-ig tartott. A résztvevők bemutatkoztak, majd megynitották a programot. Először egy rövid bemutató volt arról, hol és hogyan támogatják a fiatalokat az únióban. Aztán néhány képviselő bemutatta az országukban folyó programok sikersztoriját (románia, spanyolország, olasszország és bulgária). Ezek után 3 kisebb csoportra oszlottunk (mezőgazdasági termelés, vidékfejlesztész, az előzővel összefüggő szolgáltatások), amelyeken belül előterjesztettük ötleteinket és tapasztalatainkat a problémával kapcsolatban.

Én az első csoportban voltam. A legnagyobb probléma a mi országunkban a kis és kezdő gazdák számára a termőföldhöz való hozzáférés. Erre reagált a román és olasz kolléga, akik megemlítették, hogy náluk is nagy problémát okoz ez. Azon kívül még beszéltünk arról, hogy ha a fiatalokat meg akarjuk tartani a vidéken, nagyon fontosz szociális intézményeket építeni, vagy megtartani az adott helyeken (óvodák, alapiskolák, orvosok, posta, stb.). Ezt az említett EK képviselő, Schubert Elena hozta előtérbe. Úgy néz ki, hogy az únió szintjén dolgoznak egy átfogó támogatáson, amely majd erre irányul. A spanyol kolléga említette, hogy náluk, vidéken az orvosokkal van probléma, szintén a bölcsődékkel. Ez a probléma az olaszoknál, románoknál és bolgároknál is jelen van. Úgyszintén beszéltünk arról is, és ezt több országban valják, hogy nagyon fontos a fiatal gazdákat szellemi, emberi szinten is támogatni. Az összefogás, valahova való tartozás és a dialógus témáiról beszéltünk. Minden ország a keleti blokban igyekszik szervezeteket létrehozni, melyek az említett szinten segítik a fiatal gazdákat. Ebbe a beszélgetésbe csatlakoztam én is.

A találkozó végén közös kép készült a résztvevőkről, amelyet csatolok (2. kép). A találkozóról a szociális hálózatokon is található infó, csatolom a linket a twitterre és FB postra. A youtube-on is lesz talán 1 videó a találkozóról.

EU CAP Network
Twitter
Facebook

A hasznos linkeket, melyeket a találkozón említettek a kollégák:
https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/index.php?lan=hu
https://ec.europa.eu/european-social-fund-plus/hu
https://youth.europa.eu/home_hu
https://www.ceja.eu/home 

Mgr. Ujlaky Jácint – Falugazdász
2023.03.13.