Lovas Fórum Szekszárdon

Lovas Fórum Szekszárdon

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Magyarság Háza rendezett I. Kárpát-medencei Lovas Fórumot tartott Szekszárdon november 29.-én a Bodri Pincészet és Szőlőbirtokon.

Az eseményre a határon túli magyarságból érkeztek lovas tevékenységgel foglalkozó személyek, egyesületek. 

A résztvevők elsőként egy rövidfilmet néztek meg, amely bemutatta, miként segíti államunk a határainkon túl élő magyarságot az oktatás, a kultúra, a sport területén, valamint az ifjúság fejlődését, és az egyházak tevékenységét. 

Ezt követően Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntötte a résztvevőket, a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Délvidékről, a Vajdaságból és a Mura-vidékről érkezett lovasokat. 

Majd Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos szólt a résztvevőkhöz, a pályázat győzteseihez. Elmondta, az anyaország nem feledkezik meg a trianoni borzalom után elszakított nemzettársairól. Ezt bizonyítja ez a mostani rendezvény és az egész Kárpát-medencére kiterjedő lovas program is, amely a Magyarország határain kívül lovas tevékenységet folytató egyesületek tevékenységének támogatására lett kihirdetve. A lovassportok, lovas hagyományőrzés, lovas turizmus, lovas terápia, lovas rendezvények megismertetése, minél szélesebb körben történő kiterjesztésére illetve népszerűsítésére. A Kárpát-medencében élő magyar ajkúaknak a ló a szabadság és az összetartozás jelképe, s fontos, hogy a lovas érzelmű emberek egy irányba nyergeljenek. Az összetartozásunk, az egy nyelven beszélésünk azt is jelenti, hogy az egyéni érdekeknek nincs helyük, csak a közérdeknek, az értéket teremtő munkának. Ez a legfontosabb, mert enélkül nem lehet azokat a szakmai feladatokat megvalósítani, amelyeket kitűztünk.

A kormánybiztos beszédét követően a határon túliak képviselői beszéltek életükről, munkájukról, mutatták be a más országokban élő honfitársaiknak sorsukat. A délután hátralévő részében az I. Kárpát-medencei Lovas Fórum és Konferencia szakmai előadásokkal, beszélgetésekkel folytatódott majd a pályázat győzteseit oklevéllel köszöntötték.
Ilyen díszoklevelet vehetett át Fekete Zoltán a Felvidéki Nyrwest Lovas Egylet, a Kárpát-medencei lovas program pályázatán történő sikeres szereplése elismeréséül. Magyarország Kormányának finanszírozása jóvoltából a lovas egylet támogatásban részesült egy új fedeles körkarám megépítéséhez.

Ing. Šuba Viktória - Falugazdász
2023.11.29.