Nehéz idők a méhészetben

Nehéz idők a méhészetben

2020-ban a szlovákiai méhészek nem túl sikeres évet zártak. Az ország keleti és északi régióiban nagyon alacsony volt a mézhozam. Szlovákia déli részén a rendkívüli szárazság ellenére a repce sokáig virágzott. A rügyező akácfát is korai fagy érte, ami az elmúlt években még nem fordult elő.

A napraforgó sem hozta a szokásos hozamot, így még a melegebb déli részekről származó méhészeknek sem volt nagyon sikerük. Szlovákia északi része, főleg az esős és hideg időjárás miatt járt a legrosszabul. Az egyre gyakoribb, rendkívüli hőhullámok 2020-ban szerencsére elkerültek bennünket. Az előző években pont ezek akadályozták a méhek munkáját. Az időjárás minden virágzásba beleszólt, szinte semmit nem gyűjtöttek a méhek. A tavaszi nagy hideg miatt a méhek nem tudták felhasználni a málna virágának a hozamát. A hársfa virágzásánál a folyamatos esős napok nehezítették a helyzetet. Mézharmatból, sötét erdei mézből is kevés volt tavaly.

A nyár végére és főleg őszzel sok méhcsalád elpusztult. Ezzek a kiesések az elmúlt tíz évben évről évre nagyobbak és nemcsak az ország déli részén, ahol a mezőgazdaság intenzívebb, hanem északon is. Több oka is lehet ennek a jelenségnek, legfőképp a vegyszerekkel átitatott termőföldek, az egyre jobban elszaporodott atkák, betegségek, vírusok. A Varroa, amely a méhek legnagyobb ellensége, sose volt elterjedve ilyen mértékben mint ma. A korábban könnyen vett betegségeket ma már nehezen küzdik le, és egyre többször fordul elő, hogy rejtélyes okból elpusztulnak a méhek. A rejtéjes kaptár elnéptelenedésre még a nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező méhészek sem tudják a választ. Tehát nemcsak a növényvédelemben használt szerek a felelősek a méhpusztulásért, ugyanis a méhek kondícióját nagyban befolyásolja a méhlegelők nagysága is. 

2020-ban valódi szlovákiai mézből kevés jutott a boltok polcaira. Ennek erdményeként a méz piaci értéke 15-20%-al emelkedett. A valódi, hamisítatlan méz iránti kereslet a magasabb ár ellenére is igen nagy. Sajnos a hazai méhészek készletei már fogyóban vannak, így most az úgymond harmadik országbeli mézek lesznek előtérbe. 
Nehéz időket élünk jelenleg  a méhészetben is. Amennyiben meg akarjuk menteni ezt az ágazatot, sokkal többet kell tennünk érte.

Ing. Šuba Viktória - Falugazdász
2021.03.01.