Országos Népművészeti Fesztivál Zselízen

Országos Népművészeti Fesztivál Zselízen

Ez évben immár ötvennegyedik alkalommal kerül megrendezésre az Országos Népművészeti Fesztivál, a Felvidék népművészetének ünnepe, amely sokszínű programkínálatával várja a Zselízre látogatókat, a Schubert parkban erre az alkalomra kialakított sokadalmi tereken. 
A Garam-menti fesztivál több intézmény és szervezet közös összefogásával valósul meg 2020. augusztus 20-22. között.

Az 1970-ben alakult 93 nemzeti tagországot számláló világszervezet több mint 264 világfesztiváljával egyedülálló szerepet tölt be a tagországok hagyományos kultúrájának megismertetésében és népszerűsítésében, elősegítve ezzel az UNESCO kulturális sokszínűség és a szellemi örökségre vonatkozó nemzetközi egyezményekben foglalt célkitűzéseinek megvalósítását. 
Az elmúlt négy  év tapasztalatai alapján úgy gondoljuk, megtaláltuk a hagyományőrzésen jócskán túlmutató, a mai valóságra is vonatkoztatható, differenciált, sokrétű tartalmat, meg tudjuk jeleníteni korszerű ábrázolási módjait és tulajdonunkban van az ahhoz tartozó eszköztár, és biztosan tudom, hogy lelkesítő példaként, szakmai útmutatásul szolgál az országban meglévő amatőr csoportok számára.
Az elmúlt esztendőkben a fesztivál összművészetiségét is erősítettük, pl. színházi programokkal a falusi színjátszás támogatására, ezen keresztül a helyi aktivitás és közéleti érdeklődés fejlesztésére.  
A fesztivál a gyerekek számára is tartalmas szórakozást nyújt. A népi kézműves játszóházakban játékos formában próbálhatják ki a népi kézműves hagyomány egyszerű elemeit. A népi kreatív játszótéren, kézzel hajtott hinta, gólyaláb, kötélhúzás és ügyességi játékok állnak a látogatók rendelkezésére a Triola Gyerekház szervezésében.

Különböző régiókból érkezett népi kézművesek, népi iparművészek ismertetik meg a látogatókat a sok helyen már elfeledett régi mesterségek fortélyaival, ahol önmaguk is belekóstolhatnak egy-egy mesterség alapfogásaiba, valamint a vásárban a népi iparművészetnek garantált minőségű és tradicionális esztétikai értéket képviselő termékeihez juthatnak a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség szervezésében
Fontos szempont, hogy az ONF igazi családi fesztivál, ami minden korosztálynak minőségi szórakozást nyújt. Az értékek ápolása mellett a világviszonylatban is fontos magyar népi kultúra szinte minden elemét megjelenítjük a kínálatban.

Ing. Šuba Viktória - Falugazdász
2020.08.23.