Regionális gazdatalálkozó Szalatnyán

2023. február 3-án, Szalatnya községben regionális gazdatalálkozóra került sor Pecsérke Andreas, a Szlovákiai Agrárkamara falugazdásza szervezésében. A találkozó előadásaiban szerepet vállalt a komáromi járás képviseletében Ollári Adrianna, aki szintén a Szlovákiai Agrárkamara falugazdász hálózatát erősíti. Számos gazdálkodó érkezett a lévai-, az érsekújvári-, valamint a nagykürtösi járásból.

A gazdatalálkozó legfőbb célja a gazdák értesítése volt a mezőgazdasági aktualitásokról, szakmai tanácsadás a területalapú támogatások új szabályai kapcsán, valamint a fennálló és várható pályázati lehetőségek előterjesztése.

A falugazdászok részletesen bemutatták a 2023-2027-es időszakra szóló közös agrárpolitika stratégiai tervét, mely számos változásokat hozott magával az elkövetkező évekre. Érintésre kerültek a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (GAEC) előírásai és az agro-ökológiai program feltételeinek ismertetése, ezáltal a gazdák átfogó betekintést nyerhettek az újdonságokba.

A találkozó során ismertetve lettek az aktuális 4.1-es pályázati kiírás feltételei, mely a speciális növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó-, valamint a digitális technológiákban gondolkodó gazdák számára kérvényezhető. A támogatás a mezőgazdasági vállalkozások beruházásaira irányul.

Az előadásokat a nyilvános kérdések megválaszolása és egyéni tanácsadás követte, így a gazdák személyre szabott információkkal gazdagodhattak vállalkozásukat illetően. Reméljük, hogy az idei év első Gazdatalálkozója kellő segítséget nyújtott a gazdálkodóknak a mezőgazdasági aktualitások közti eligazodásban.

Forrás: Ing. Pecsérke Andreas – Falugazdász