Sikeres információs nap a jóváhagyott KAP-stratégiai tervről

Fókuszban a felvidéki gazdák – sikeres információs napot tartott a jóváhagyott KAP-Stratégiai Tervről a Szlovákiai Agrárkamara.

2023. január 10.-én a dunaszerdahelyi Szlovákiai Agrárkamara információs napot tartott a jóváhagyott KAP-Stratégiai Tervről, amely több mint száz ember figyelmének középpontjába került, nem csak a tapasztalt, de különösen a környező kerületek fiatal gazdái által.

Samuel Vlčan, a Szlovák Köztársaság mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere elfogadta a meghívást az eseményre, és bevezető beszédében ismertette a Szlovák Köztársaság stratégiai tervének elfogadására vonatkozó eljárást. Hangsúlyozta az új öko-sémák és a küszöbön álló Éghajlat-változási és Kockázati Alap fontosságát. Ösztönözte a gazdákat, hogy az egyes intervenciók mértékrátájának kalkulálásához bizalommal használják a SZAK és minisztérium weboldalán egyaránt közzétett gazda kézikönyvet és (díj)számlálót.
Felhívta a figyelmet a mezőgazdasági szereplők teljesítménynövelésének a fontosságára, mivel a jövőben minden pályázati felhívás, legyen az támogatás igénylés vagy más jellegű intervenciója a közös agrárpolitikai támogatási rendszernek, azok főként olyan termékekre és területekre lesznek irányítva, ahol hiányzik az önállóságunk.

A Szlovák Kifizető Ügynökség vezérigazgatója Jozef Kiss tapintattal válaszolt azon gazdák kérdéseire, akiknek még nem lettek kifizetve a múlt évi terület alapú támogatások, azzal hogy a késlekedés hátterében a jelenlegi Szlovák politikai helyzet ál.
Mondandójában részlegesen érintette a vidékfejlesztési támogatási program múlt év végi pályázati felhívásait, konkrétan az élelmiszertermelőkre és élelmiszeripari feldolgozókra irányuló 4.1 és 4.2 számú rendelkezéseket. A rég várt 52/PRV/2022 számú támogatási felhívás kiértékelése jelenleg is Brüsszel határozatára vár, hogy lehetséges lesz-e átcsoportosítani a forrásokat más támogatási rendelkezésektől. Tekintettel a benyújtott kérelmek nagyon nagy számára, a jelenlegi forrás csak elenyésző számú kérelmező támogatására volna elég (a 97 pont felettieké). Az igazgató hangsúlyozta az elektronikus postafiókok használatának fontosságát a vállalkozói személyek esetében, mivel a jövőben ez lesz a domináns kommunikációs csatorna az Ügynökséggel, legyen az közvetlen támogatás, vidékfejlesztési támogatás illetve egyéb állami támogatás.

Katarína Mihaľová, a vidékfejlesztés és a közvetlen támogatások részlegének vezérigazgatója, részletesebben ismertette a jelenlévőkkel a készülőben lévő terveket. Marek Milec, a közvetlen támogatások részlegének igazgatója és annak munkatársai részletesen ismertették a közvetlen támogatásokat érintő változásokat, a kondicionalitást illetve az új öko-sémák szabályait.
Pályázatokon kívüli támogatások részlegének igazgatója, Rudolf Trebatický előadásának témája a KAP helyes gazdálkodásra vonatkozó környezetvédelmi, éghajlatváltozást enyhítő és egyébfajta kötelezettségek voltak.

A vitában számottevő olyan kérdés is elhangzott, amelyekből egynéhány továbbra is elgondolkoztatja a gazdákat, akik a jelenlegi instabil környezetben igyekeznek vállalkozni, beruházni és hozzáadott értéket megteremteni. Egy dologban viszont résztvevők egyetértettek, mégpedig abban, hogy ehhez hasonló információs napot ismételten szükség lesz szervezni a jövőben is.

Ágh Marianna - Falugazdász