Szlovákiai Szántóföldi Napok Apponyban

Szlovákiai Szántóföldi Napok Apponyban

Idén 12. alkalommal kerültek megrendezésre a Szlovákiai Szántóföldi Napok (Celoslovenské dni poľa), ezúttal a Nagytapolcsányi járásban elhelyezkedő Apponyban (Oponice), a Szlovák Mezőgazdasági Egyetem alá tartozó szántóföldi területeken. Az esemény megszervezését a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium égisze alatt, a Roľnícke noviny (földműves újság) kiadójának, a Profi Press SK -nak köszönhetjük, akik minőségi rendezvényt biztosítottak a 2023-as idényre.

A mezőgazdasági szakmai kiállítás június 6-án vette kezdetét és két napra kiterjedő színes programmal várta az érdeklődőket.

A kiállítás első napjának megnyitóját a kiállítás szervezőinek és partnereinek bemutatása követte, majd ünnepélyes megnyitó keretein belül a Szlovák Köztársaság mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere köszöntötte a résztvevőket. A nyitrai főtribünben vitafórum vette kezdetét, ahol a nyitrai Szlovák Mezőgazdasági Egyetem (SPU v Nitre) szaktekintélyei - doc. Ing. Ján Horák, PhD., doc. Ing. Roman Serenčéš, PhD. és prof. Ing. Marian Brestič, PhD. – az alábbi témákat érintették: Klímaváltozás, mezőgazdaság és lehetséges mérséklő intézkedések; Agrárpolitikai kihívások a jövőben; Hogyan készült fel mezőgazdaságunk a klímaváltozásra.

A kiállítás második napján, a megnyitót követve újabb témákat sajátíthattuk el a Szlovák Mezőgazdasági Egyetem további szaktekintélyei - doc. Ing. Vladimír Cviklovič, PhD., Ing. Marcela Chreneková, RNDr. Daniel Bajčan, PhD. – előadása által: Autonóm és szociális mezőgazdaság; A kiválasztott élelmiszerek és italok minőségi és biztonsági vizsgálatának aspektusai.

A kiállítás mindkét napján megtekinthettük egyes mezőgazdasági gépek kiállítását, a haszonállat kiállítást, valamint mezőgazdasági technológiai kiállítás is várta a látogatókat.
Az érdeklődők részt vehettek, továbbá, a műszaki szemináriumon, melyen bemutatásra kerültek egyes technikák a mezőgazdasági gépek mozgása által okozott talajtömörödés témájában az egyetem alábbi professzorai által: prof. Ing. Vladimír Rataj, PhD., prof. Ing. Pavol Findura,PhD. és doc. Ing. Miroslav Macák, PhD.

A Mezőgazdasági Központi Ellenőrző és Vizsgáló Intézetnek (ÚKSÚP), a Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Központnak (NPPC) és a Pöstyéni Növénytermesztési Kutatóintézetnek (VÚRV Piešťany) köszönhetően lehetőségünk nyílt konzultációra a növények kártevőinek diagnosztizálásáról, valamint megismerkedhettünk a gabonafélék, takarmány- és mákfajták új fejlesztéseiről, innovációkról. 

E gazdag szakmai kiállításra 910 parcella készült bemutatásra, ezekből 610 terület fajtanövényekre, 300 terület pedig a növény védőszerek és tápanyagellátás témakörére specializálódott. Több cég is jelen volt innovatív technológiákkal, permetező drón bemutatót is megtekinthettünk. A kiállításnak köszönhetően számos témába nyerhettünk betekintést, értékes tudással gazdagodhattunk, megismerhettük a naprakész újdonságokat és fejlesztéseket. Bár a szélsőséges időjárás következtében kisebb arányban kerülhetett sor a szántóföldi bemutatókra, ennek ellenére is számos látogatóval és minőségi programokkal zárult e két napos esemény.

Ing. Pecsérke Andreas – Falugazdász        
2023.06.09.