Szoknyás gazdálkodók a Bodrogközben és Ung – vidéken

Szoknyás gazdálkodók a Bodrogközben és Ung – vidéken

Portrésorozatommal szeretném bemutatni a Bodrogközben és az Ung – vidéken a mezőgazdaságban dolgozó és tevékenykedő nők munkáit, valamint elhivatottságukat egy olyan szakma iránt, ami sokszor férfiaknak számára is megerőltető. Szeretném megmutatni, hogy próbálnak betörni és helyt állni egy férfiak uralta szakmában. Céget alapítanak, közben kiveszik a részüket a kétkezi munkából is. Mindezt hivatásnak élik meg és nem nyűgnek, példát mutatva a fiataloknak is. Szeretném felhívni a figyelmét a pályaválasztás előtt állóknak, arra, hogy igenis van fantázia a mezőgazdaságban. Az itt bemutatott nők az ösztönző erőt és a kiállást képviselik a munkájukkal a hazai agráriumban, itt a gyönyörű Bodrogközben és az Ung – vidéken.

Első interjúalanyom, azaz Bodrogköz és Ung – vidék Szoknyás gazdálkodója Urbán Szilvia. A Bodrogköz egyik kis falucskájában-Kaponyában létezik egy olyan hely, amit nem túlzásként levendula-mennyországnak is hívhatunk. Ez a farm rezgéseivel, illatával és látványával tökéletesen elvarázsolja az ide érkezőket. A Levendula farm megálmodójával és megvalósítójával, Urbán Szilviával beszélgettem a levendula farmról, a kezdetekről és arról, hogy honnan jött az inspiráció, és a motiváció a farm létrehozásában. Elmondása szerint úgy kezdődött ez a megvalósult álom, hogy „Reggel felkeltem és azt gondoltam, hogy milyen jó lenne arra ébredni, hogy amikor kinézek az ablakon egy levendulás látványa fogad”. Az álmot megelőzte egy családi kirándulás Tihanyban, a levendula ültetvényéről híres félszigeten. Elsősorban a látvány fogta meg, az a lila tenger, amit egy levendulamező produkál. Megtudta, hogy milyen fantasztikus gyógynövény és jó ötletnek tűnt, hogy egy egyedülálló levendula farmot létesítsenek itt a Bodrogközben.

Szilvia elmesélte, hogy öt éve ültették el az orvosi levendula (Lavandula angustifolia) palántákat, ezer darabot, és egy tihanyi őstermelőtől származnak a tövek. Harmadik éve szervezi a „szedd magad” akciót, amely június közepétől két hétig tart. Az év legszebb időszaka ez a levendulafarmon, természetkedvelők, virágok szerelmesei érkeznek ilyenkor, hogy feltöltődjenek, vagy a „szedd magad” lehetőségnek köszönhetően az otthonukba csempésszék a levendula virágokat. A „Szoknyás gazdálkodó“ elkötelezett híve a természetes, vegyszermentes háztartásnak és kertfenntartásnak egyaránt, ebből adódik, hogy a levendulát nem lehet és nem is akarják műtrágyákkal fenntartani, kizárólag kézimunkával törődnek az ültetvényről. A kaponyai levendulából levendulavíz és levendulaolaj készül, szépészeti termékeket, fürdősót és szappant is gyártanak. Büszkék a levendulás fekete ribizli borukra, amelyben megtalálható még a berkenye is. „Az lebegett szemem előtt, hogy készítsünk olyan tisztító, gyógyító esszenciákat, amik egyszerűek és nagyszerűek, mindenki számára elérhetőek, és helyük van a családi patikában”- szólt a célkitűzés.

Takács Parajos Krisztina - Falugazdász
2022.08.22.