Továbbra is igény van a sörárpára!

Szlovákia az ötödik legnagyobb malátatermelő az Európai Unióban. A 2023-as év termelése pedig az elmúlt hét év legmagasabbja lesz. És úgy tűnik, 2024-ben tovább fog növekedni, legalábbis a feldolgozók nyilatkozatai szerint, amelyek 2023 november 21-én hangzottak el a Szlovák Sör- és Malátagyártók Szövetségének kassai konferenciáján.
"Szlovákia a történelem során először termelt több malátát, mint búzalisztet" - számol be Vladimír Machalík, a Szlovák Sör- és Malátagyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója.

A jelenleg csaknem háromszázezer tonna maláta előállításához 370 ezer tonna sörárpát fogyasztanak el a feldolgozók. Tavaly 70 ezer tonnát importáltak, a többit hazai forrásból biztosították. Ezzel szemben tavaly 90 ezer tonna feldolgozatlan árpát exportáltak Szlovákiából. „Szlovákiában hiány van a sörárpából, amelyet minden évben importálnunk kell. Évtől és évszaktól függően 60-100 ezer tonna malátagyárak számára hasznosítható mennyiségről beszélünk. Ha ezt hektárra számoljuk, 12-20 ezer hektárral nőhet a sörárpa területe Szlovákiában” – számol Tomáš Ševčík, Szlovák Sör- és Malátagyártók Szövetségének elnöke.
 
A sörárpa vonzerejét leginkább a felvásárlási árak jelentik a termelők számára , amely sokáig meghaladja a legdrágább gabonaféléket így a kenyérbúzát is. Éves átlagára tavaly elérte a 307,76 eurót, ezzel szemben a sörárpából átlagosan 324,17 euróért keltek el tonnánként. Ez a tendencia az idei év első felében sem változott, amikor a sörárpa 287,60 eurós átlagárral több mint tizedével volt drágább a búzánál, 257,70 eurós tonnánként.
 
„A sör- és malátaipar jelentősége, amely jelenleg a negyedik legfontosabb ágazat a szlovák élelmiszeriparban 400 millió eurót meghaladó árbevételével, ami évről évre nő. A malátaüzemek és sörfőzdék több tízmillió eurót fektetnek be versenyképességükbe és szén-dioxid-mentesítésükbe. Hiszünk abban, hogy az állam megtalálja a módját, hogyan támogassa a mi ágazatunkat is, amit 2023-ban másokkal ellentétben elhanyagolt” – mondta Vladimír Machalík, a Szlovák Sör- és Malátagyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója.

Szlovákia-szerte jelenleg hét malátagyár és 102 sörfőzde működik. A rendezvényen több mint 100 gazda vett részt a térségből.

Ing. Burkus Imre – Falugazdász
2023.11.30.