XII. Alkalommal megszervezett Kárpát-medencei Összefogás Fórum falugazdász szemmel

A Szlovákiai Agrárkamara elnök asszonya Patasi Ilona és a Szlovákiai Agrárkamara falugazdászai és a Gazda Polgári Társulás elnöke Varga Péter évről évre hivatalosak vagyunk advent idején a Kárpát-medence legnagyobb agrárszakmai rendezvényére, amely felöleli az anyaország és külhoni agrárium szakembereit, a gazdaszervezetek vezetőit, valamint a térségek magyar szakpolitikusait. Mindamellett, hogy egy nagyon szép rendezvény, a célja, hogy a szakmai kapcsolatokat tovább építsük, bővítsük és nem utolsó sorban értékeljük az eltelt esztendőt. Tartalmas és szívhez szóló beszédeket hallhattunk. 

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára szerint a Kárpát-medencei Összefogás Fórum sokkal több, mint egy évről évre ismétlődő szakmai seregszemle. Ünnep, amely megmutatja, hogy a magyarság által javasolt térségi együttműködés milyen óriási felhajtó erőt jelent – mondta, kiemelve: “megosztjuk, amink van, hogy több legyen”. Kiemelte: a polgári kormány nemzetben gondolkodik, és amikor azt mondják, kiállnak a vidék és a gazdák érdekeiért, ugyanúgy gondolnak a külhoni gazdálkodókra is, akikre stratégiai szövetségesként tekintenek. Megjegyezte: a külhoni magyarság hetven százaléka él vidéken és jelentős részük foglalkozik mezőgazdasággal. Az a cél, hogy a szülőföldjükön tudjanak boldogulni, értéket előállítani, megélhetést biztosítani a családjaiknak – közölte.

Jakab István a Magyar Országgyűlés alelnöke és a Magosz elnöke arról beszélt, hogy most ez a kihívások korszaka, és ez a lehetőségek korszaka is, a nemzeti összetartozás, az a munka, amit az államtitkár urak végeznek az agráriumban, amit a határon túli szervezetek végeznek valamennyien, amit a magyar kormány valamennyi tagja végez, valamennyinket arra sarkall, hogy a lehetőségeket maximálisan használjuk ki. Elmondta azt is az elnök úr, hogy egy nagyon átgondolt, erős szakmai háttérrel rendelkező falugazdász hálózat van nemcsak az anyaországban, hanem a határon túl is. Ezek a falugazdászok együttműködnek, szervezetten, jól menedzselve, jól irányítva képesek segíteni a gazdáknak.  Ezt mi is tanúsíthatjuk a Felvidéken tevékenykedő falugazdászok, hogy a Szlovákiai Agrárkamara képviseletében, pontosabban Patasi elnök asszony által irányított falugazdász program megállja a helyét a Felvidéken, amit nagy részben köszönhetünk az Ő személyének, és lelkiismeretes munkájának.  Mi falugazdászok hangsúlyozzuk, hogy még több bizalommal forduljanak a gazdák az egyes régiókban tevékenykedő falugazdászokhoz, mert egytől egyik segítőkészek vagyunk, és tényleges segítséget tudunk nyújtani az érintett gazdálkodóknak.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár úgy fogalmazott előadásában: "Akié a föld, azé a haza, és akié a föld, azé a jövő". Ez nem csak száz évvel ezelőtt volt igaz, hanem ma is érvényes és száz év múlva is az lesz – hangsúlyozta. Mindent meg kell tenni azért, hogy a magyar földet magyar tulajdonban tartsák és a magyar gazdákat minél több földhöz juttassák – tette hozzá. 

Valamint szeretném elmondani, hogy XII. Kárpát-medence Összefogás Fórum egyik örömteli pillanata a 2023-as évre vonatkozó elismerések, okleveleknek az átadása volt. A Szlovákiai Agrárkamara falugazdászai közül a szaktárca 2023-ban Takács Parajos Krisztina és Tankó Tamás falugazdász munkáját ismerte el kiemelkedő teljesítményükért, hatékony és eredményes munkavégzésükért. 

Tankó Tamás falugazdász köszönetnyilvánításához csatlakozva mondok én is köszönetet, hogy eme elismerésben részesülhettem.  Tamás szavai a következők: Szeretném mindenkinek megköszönni a tegnapi napot melyen én és Kriszta voltunk az Agrárminisztérium által 2023 évben díjazott falugazdászai. 

Köszönetet mondok Patasi Ilona elnök asszonynak, aki első naptól vezeti a munkánkat, szintúgy köszönet Bugár Jolikának, Varga Beátának, Rigó Istvánnak, Ágh Mariannának és Varga Péternek és főleg nektek, akikkel az évek alatt összekovácsolódtunk jóban és rosszban és így úgy gondolom, hogy a tegnapi napon, amikor is átvehettem az elismerést mindannyiunk részére vehettem át mivel az elmúlt évek közös munkája eredményezte. 
Még egyszer Köszönet mindenkinek 

Tisztelettel,
Tankó Tamás és Takács Parajos Krisztina